Du er her

Barneekteskap

Flukt øker risikoen for at jenter giftes bort i svært ung alder

Nettside

Med flyktningkrisen i Syria og Irak har antallet barneekteskap i Norge økt dramatisk de siste årene. Mange land herjet av krig og voldelige konflikter har tradisjon for at jenter gifter seg unge, men når familier drives på flukt øker risikoen for at jenter giftes bort i svært ung alder både før og under flukten. Hos Flyktninghjelpen finner du rapporter, artikler og filmer som omhandler ulike aspekter om barneekteskap i krig, konflikt og fattigdom.

Barneekteskap i krig- et voksende problem

Nettside

Barneekteskap i krig kan være et direkte resultat av en væpnet konflikt og fattigdom. Når barn blir giftet bort mot familiens vilje til væpnede grupper som Boko Haram, IS eller Al-Shabaab, kan vi definere barneekteskapet som krigsvoldtekt. De fysiologiske og psykologiske traumene av tvangsekteskap og voldtekt er mange og alvorlige. I denne artikkelen fra Bistandsaktuelt, ved forskningsdirektør ved Chr. Michelsens Institutt (CMI), finner en gode refleksjoner rundt barneekteskap som seksualisert vold. 

  Fakta om Barneekteskap

  Nettside

  Barneekteskap under flukt skjer ofte gjennom religiøse inngåtte ekteskap som ikke har sivilrettslig gyldighet i Norge. Mange tvangsgifte flyktningjenter som ankommer Norge er ikke klar over sine rettigheter og sliter med store emosjonelle og psykiske traumer knyttet til ekteskapet. På Bufdirs hjemmeside finner du definisjon av barneekteskap, juridiske forhold knyttet til slike ekteskap og informasjon om kulturelle forhold som gjør at folk er gift.  

  Aisha escapes child marriage in refugee camp

  Nettside

  I Minawo flyktningsleir I Kamerun bor det over 57 000 flyktninger. Siden 2016 har Plan International, i samarbeid med den statlige sosialtjenesten, jobbet med å forebygge barneekteskap og styrke jenter i å ta selvstendige valg knyttet til seksuell helse. I denne artikkelen møter du 15 år gamle Aisha fra Nigeria og hennes mor. Sammen deler de sin historie rundt sin ekteskapsinngåelse og hvordan familien i samarbeid med Plan fant en alternativ løsning. 

  Barnebruder i Libanon

  Nettside

  I Libanon er 41% av Syriske flyktningjenter giftet bort før de er 18 år. I samme land jobber organisasjonen "Girls not Brides" aktivt med å tilby unge flyktninger utdanning. På deres hjemmeside får dere møte de Syriske flyktningjentene, «Maisa» og «Hannan» som ble giftet bort bare 15 og 13 år gammel. I en videosnutt forteller de sine historier og opplevelser fra å være giftet bort som barn på flukt i Libanon. 

  Child marriage in humanitarian settings

  PDF

  Ni av ti land med den høyeste andelen barneekteskap i verden er i kategorien sårbare eller ekstremt sårbare land. Samtidig står syv av de tyve landene med den høyeste andelen midt i de største humanitære krisene i verden. I denne artikkelen «Child marriage in humanitarian settings» fra «Girls Not Brides» får du god informasjon om bakenforliggende årsaker og barneekteskap som fenomen og funksjon i ulike humanitære kriser som naturkatastrofer, krig og flukt på globalt plan.    

  Flight from Syria: The Story of one child bride

  Nettside

  En flukt er farefull og består av kontinuerlige forhandlinger. Seksuell og kjønnsbasert vold herunder barneekteskap er ikke uvanlig. Av 5 millioner syriske kvinner på flukt er rundt 500 000 gravide kvinner og tenåringsjenter. I artikkelen "Flight from Syria: The story of one child bride" fra Unated Nations Population Fund / UNFPA møter du en Syrisk familie med 11 barn som solgte sin eldste datter til en fremmed mann grunnet mangel på mat. Du får også innsyn i de psykiske belastningene og hvordan barneekteskap på flukt kan føre til selvmordsrisiko. 

  A Warrior’s Cry Against Child Marriage

  Film

  Malawiske Memory Bandas liv tok en annen retning enn livet til hennes søster. Da søsteren hennes kom i puberteten ble hun sendt til en tradisjonell initieringsleir hvor jenter lærer hvordan man seksuell tilfredsstiller menn. Der ble hun gravid i en alder av 11 år. Banda derimot nektet å dra. Isteden organiserte hun seg med andre jenter og spurte landsbyhøvdingen om å utstede vedtekter om at ingen jente skulle bli tvunget til å gifte seg før hun fylte 18 år. De lyktes og presset videre til nasjonalt nivå med utrolige resultater for jenter over hele Malawi. I denne TED talken får dere høre Banda fortelle sin sterke og inspirerende historie.

  Sonita. Brides for Sale

  Film

  Å vokse opp i Afghanistan var for rapperen og aktivisten Sonita Alizadeh ensbetydende med tidlig ekteskap. Hennes familie bestemte å gifte henne bort da hun var 10 år, men planen falt gjennom da familien måtte flykte fra Taliban til Iran. Da Sonita var 16 år fortalte hennes mor at en mann hadde tilbudt en brudepris på 9000 US dollar. Sonita ønsket imdlertid å fortsette sin utdanning og fant en usannsynlig vei ut av situasjonen: gjennom sin kjærlighet til musikk. I traileren  «Bride for sale »  rapper hun sin selvskrevende sang om den ekstreme kontrollen og sammenligner seg selv og andre barnebruder med sauer som blir sendt til slakting.
   

   

  Child Marriage in Afghanistan. Changing the narrative

  PDF

  Rapporten "Child Marriage in Afghanistan. Changing the narrative" inneholder kontekstualiserte analyser om kunnskap, holdninger og praksis rundt barneekteskap i det Afghanske samfunnet. Rapporten er utarbeidet på vegne av den islamske republikk i Afghanistans departement for arbeid, sosial, martyr og funksjonshemmede (MoLAMD) i samarbeid med UNICEF Afghanistan.