Du er her

Filmer

"Exit": Film av Sølve Skagen og Melinda Ashley DeMott

Film

EXIT English

EXIT er en tidlig forebyggende gruppeintervensjon utviklet v/ Norsk Institutt for kunst og uttrykksterapi (NIKUT) I 2010 deltok 204 enslige mindreårige gutter på Hvalstad transittmottak i EXIT grupper. De kom fra Afghanistan og Somalia. Tre år senere ble 8 tilfeldig utvalgte av disse guttene samlet for å gå gjennom gruppeintervensjonen på nytt. Noen av dem hadde ikke sett hverandre i løpet av de tre årene som var gått, andre hadde aldri møtt hverandre tidligere. Hvordan fungerte de som gruppe? Filmen viser historien.

10 Minutes (kortfilm)

Film

10 minutes er en kortfilm av Ahmet Imamovic som følger et samtidig hendelsesforløp for en familie i Sarajevo og en turist i Roma under Bosnia-krigen. Mens krigen utspiller seg i Bosnia, går en turist inn i en fotobutikk Roma for å fremkalle bilder fra ferien. Turisten lar seg imponere over teknologien som gjør det mulig å fremkalle bilder på kun ti minutter, og slår av en prat med innehaveren mens han venter. I løpet av de samme ti minuttene endres den bosniske familiens liv for alltid.

A Warrior’s Cry Against Child Marriage

Film

Malawiske Memory Bandas liv tok en annen retning enn livet til hennes søster. Da søsteren hennes kom i puberteten ble hun sendt til en tradisjonell initieringsleir hvor jenter lærer hvordan man seksuell tilfredsstiller menn. Der ble hun gravid i en alder av 11 år. Banda derimot nektet å dra. Isteden organiserte hun seg med andre jenter og spurte landsbyhøvdingen om å utstede vedtekter om at ingen jente skulle bli tvunget til å gifte seg før hun fylte 18 år. De lyktes og presset videre til nasjonalt nivå med utrolige resultater for jenter over hele Malawi. I denne TED talken får dere høre Banda fortelle sin sterke og inspirerende historie.

Aamir og toleransevinduet

Film

TRAUME Introfilm

E-læringsprogrammet «Aamir og Toleransevinduet» er beregnet for deg som arbeider med asylsøkere og flyktninger. Det viser hvordan plager som følge av krig og flukt kan komme til uttrykk og hva man kan gjøre for å avhjelpe dette. Undervisningsfilmer illustrerer hvordan du kan hjelpe de som sliter til å forstå sine egne plager bedre og hvordan du kan bidra til stabilisering. Hver film brukes som utgangspunkt for reflekterende spørsmål. I tillegg gis det utfyllende kunnskapsstoff til mange av elementene i filmene. Filmene er tekstet på norsk, engelsk og arabisk.

Alle hjelpere kan arbeide med stabilisering og dette programmet gir en innføring i temaet. Programmet er utviklet av RVTS Øst og tar ca. 60 minutter å gjennomføre. For å få best læringsutbytte anbefaler vi at du leser introduksjonsteksten før du starter opp.

Banaz A Love Story

Film

Dette er en prisvinnende dokumentar hvor vi blir kjent med historien til Banaz og får et lite innblikk i hennes liv og skjebne. En særdeles viktig film som utfordrer oss på mange plan.

Bawke - en film om flukt

Film

Kortfilmen Bawke beskriver eksistensielle dilemmaer som følge av krig og ønsket om å beskytte sine barn. Filmen er laget av filmskaperen Hisham Zaman. Filmen egner seg godt i undervisning, særlig for de som arbeider med enslige mindreårige og som innledning til refleksjoner i en personalgruppe.

Bhutan's forgotten people

Film

Tidlig på 1990-tallet mistet bhutanesere bosatt I Nepal sitt statsborgerskap, og 100.000 ble tvunget til å forlate landet som var blitt deres i over 100 år. De ble boende i flyktningleir i mange år, og noen kom som overføringsflyktninger til Norge. Her kan du høre mer om deres historie.  

Bofellesskapsfilmene

Film

BOFELLESSKAPSFILMENE er laget for ansatte i bofellesskap for enslige mindreårige flyktninger og tar for seg utfordringer og problemstillinger mange kan gjenkjenne. De kan også passe for omsorgssentre og mottak for enslige mindreårige asylsøkere. Gjennom i alt 9 korte filmer møter vi to tidligere beboere, leder og miljøterapeut. Se også dokumentet Spørsmål til bofellesskapsfilmene - filmene sammen med spørsmålene egner seg godt til bruk på internseminarer og fagmøter. Filmene er laget av RVTS Øst.

PDF iconSpørsmål til bofellesskapsfilmene.pdf

Bosetterne. Norsk dokumentarserie

Film

NRK har fulgt syriske flyktninger i Norge gjennom 5 år. Serien viser deres egne fortellinger fra der de bor; i Kristiansand, Stavern, Oslo og Fredrikstad. Serien består av fire episoder:

"Et liv blir til" -  Hasan er en politisk aktiv poet som opplever fengsel og tortur under krigen i Syria. I Norge blir han utdannet tolk og er samfunnsengasjert, men når han skal bli pappa kommer det mange spørsmål opp.
"De gode hjelperne" -Midt i Kristiansand sentrum bygger Monica og Jan et bofellesskap for flyktninger, men idealismen blir satt på prøve når familiene flytter inn. 
"Skilsmissen" - Kun 13 år gammel blir Siba giftet bort til slektningen Saher. I et av verdens likestilte land får Siba nye drømmer, og hun ønsker å løsrive seg fra ekteskapet. For Saher starter en desperat kamp om samvær med barna.
"Når et barn drukner" - Småbarnsfaren Quasem gleder seg over å ha fått sin kone og tre sønner i trygghet i Fredrikstad. De håper på en ny start i et nytt land der de kan legge alt det vonde bak seg. Norsk dokumentarserie.
 

Bruk av tolk i nevropsykologiske undersøkelser

Film

Nevropsykolog Jørgen Sundby forteller i denne filmen om hvordan man kan gjøre en god nevropsykologisk undersøkelse også når man bruker tolk. Å gjennomføre en slik undersøkelse ved bruk av tolk er på mange måte særegent på grunn av nevropsykologiske undersøkelsers fokus på reliabilitet og validitet. Men situasjonen er også i stor grad overførbar til bruk av tolk ved andre undersøkelser der vi skal gjøre oppgaver sammen med pasient eller bruker. Eksempelvis under fysioterapi, tannbehandling, undervisning, medisinske undersøkelser eller lignende.

Da verden kom til Finnsnes - fra Heimly asylmottak og lokalmiljøet rundt mottaket

Film

Filmen viser en episode fra NRKs program Migrapolis som ble vist på TV 25. januar 2012. Episoden beskriver hvordan lokalsamfunnet på Finnsnes har tatt imot beboerne på Heimly asylmottak som ble opprettet i 2002. I programmet intervjues både beboere, naboer og skeptikere. (I velferdsstatens venterom. Mottakstilbudet for asylsøkere. NOU 2011:10.)

De papirløse - ved jurist og advokat Leif Strøm

Film

Hva mener vi egentlig når vi sier at noen mennesker er papirløse? Jurist og advokat Leif Strøm ser i denne filmen nærmere på hva det innebærer å være papirløs og hva slags konsekvenser det har for den enkelte å være papirløs. Han ser blant annet nærmere på hvorfor enkelte velger å bli i Norge etter å ha fått avslag på asylsøknad, og på hvilke begrensninger lever de under i det daglige. Filmen er laget av RVTS Midt.

 

Den nye hverdagen

Film

Familien Aljadayel ble gjenforent i Bergen like før jul 2015, etter flukten fra krigsherjede Syria. Det ble en sterk og hjertevarm gjenforening etter halvannet års separasjon. Slik går det med dem i dag. Film av Bergen Kommune.

En malisisk jente i flyktningleir forteller om drømmen om å bli advokat

Film

Tinalbarka Issa flyktet fra krigen i Mali sammen med familien sin, og bor nå i flyktningleiren Mbera i Mauritania. Tinalbarka er én av over 130.000 mennesker som har flyktet fra Mali siden den væpnede konflikten brøt ut i landet i 2012. I filmen forteller Tinalbarka om skolegangen i flyktningleiren, og om drømmen om å utdanne seg til advokat. Filmen er produsert av UNHCR.

En reise for livet

Film

For 40 år siden kalte en vietnamesene som flyktet i enkle farkoster fra landet sitt etter slutten av Vietnamkrigen for «båtflyktninger».  De nye kommunistiske makthaverne satte over en million sørvietnamesere i fengsel eller sendte dem til såkalte «omskoleringsleir». Fluktruten var veldig farlig pga. faren for storm, sykdom, sult, og ikke minst pirater. Mellom 200.000 og 400.00 vietnamesere omkom på havet. Av de som overlevde kom rundt 10.000 til Norge mellom 1975 og 1995. Her kan du se noen av de som ble reddet i siste liten av et norsk skip, og har siden levd i Norge.

En syrisk fembarnsmor forteller om livet i flyktningeleir

Film

I denne videoen forteller den syriske fembarnsmoren Nisrine om familiens liv som flyktninger i Idomeni. Nisrines mann ble drept av en bombe i Aleppo, og nå er hun og de fem barna alene på flukt. Håpet er at de skal komme seg nordover via Makedonia. I mellomtiden er Nisrines tilværelse en evig kamp for å skaffe nok mat til familien og holde barna tørre og varme i de vekslende værforholdene. Filmen er produsert av UNHCR.

Enslige mindreårige: Mottakssystemet i Norge

Film

Her forteller Berit Berg, professor i sosialt arbeid ved NTNU, om hvordan mottakssystemet i Norge er for enslige mindreårige. Hun forteller både om bakgrunnen til mange enslige mindreårige, og om hva som faktisk møter dem når de møter det norske mottakssystemet. Hun kommer blant annet inn på boforhold og rettigheter. Filmen er laget av RVTS Midt.

Et liv på vent- beskrivelse fra en flyktningleir

Film

Videoen følger 17 år gamle Omar som bor i flyktningleiren Choucha i Tunisia. Omar flyktet fra hjemlandet Somalia til Libya da han var 13 år. Da krigen brøt ut i Libya, ble han og tusenvis av andre igjen tvunget på flukt. Som flyktning i Choucha lever han et liv på vent, uten mulighet for verken å vende hjem, returnere til Libya, eller bosette seg i Tunisia. Filmen er produsert av Nick Francis og Marc Silver.

Et menneskerettighetsperspektiv i behandling og rehabilitering av torturoverlevere

Film

RVTS - Pau_Pèrez-Sales

Arbeid med behandling og rehabilitering av asylsøkere, flyktninger, torturoverlevere fordrer et menneskerettighetsperspektiv. Dokumentasjon av psykiske og fysiske torturskader skal skje i henhold til Istanbulprotokollen. Dette er FN’s manual for effektiv undersøkelse og dokumentasjon av tortur og annen grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling eller straff. Manualen er ratifisert av Norge. Her forteller Pau Pèrez-Sales mer om hva en menneskerettighetsbasert praksis innebærer.

 

 

Et menneskerettighetsperspektiv i behandling og rehabilitering av torturoverlevere - Spansk

Film

RVTS - Pau_Pèrez-Sales_esp

Arbeid med behandling og rehabilitering av asylsøkere, flyktninger, torturoverlevere fordrer et menneskerettighetsperspektiv. Dokumentasjon av psykiske og fysiske torturskader skal skje i henhold til Istanbulprotokollen. Dette er FN’s manual for effektiv undersøkelse og dokumentasjon av tortur og annen grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling eller straff. Manualen er ratifisert av Norge. Her forteller Pau Pèrez-Sales mer om hva en menneskerettighetsbasert praksis innebærer.

 

Flukt (2017) – Episode 1

Film

Episoden starter i Libanon, her er hver fjerde innbygger  flyktning. Episodens fokus er på en syrisk flyktningfamilie. Vi følger dem på den viktigste dagen i deres liv, da de skal på intervju med norske myndigheter. Kan de bli plukket ut som kvoteflyktninger?

*Episodene i denne serien er plassert under ulike deler av «Flyktningers reise» i portalen. Ønsker du å se serien samlet i sin helhet, kan du følge linken til episoden til NRK sin nettsider.

Flukt (2017) – Episode 2

Film

Episoden skildrer en dramatisk redningsaksjon i Middelhavet med det norske skipet Siem Pilot. De blir fraktet til Italia, og herfra flykter de som kan, videre innover i Europa. Hundrevis av mennesker, gravide kvinner og barn har risikert livet for å komme til Europa. Papirløse nevnes også, på slutten av episoden.  

*Episodene i denne serien er plassert under ulike deler av «Flyktningers reise» i portalen. Ønsker du å se serien samlet i sin helhet, kan du følge linken til episoden til NRK sin nettsider.

Flukt (2017) – Episode 4

Film

Leo følger i fotsporene til en ung mann som flyktet via Middelhavet på vei til Europa, og druknet på veien. Underveis får vi se mange av grunnene til at folk flykter, og alle de farlige situasjonene som oppstår underveis på reisen.

*Episodene i denne serien er plassert under ulike deler av «Flyktningers reise» i portalen. Ønsker du å se serien samlet i sin helhet, kan du følge linken til episoden til NRK sin nettsider.

Flukt (2017) – Episode 5

Film

Episoden viser båtflyktninger som ankommer Hellas, og hva som venter dem når de kommer dit. Resten av episoden omhandler bosetting av kvoteflyktninger, og vi får se igjen den syriske familien vi så i første episode. De forteller om sitt nye liv i Norge.

*Episodene i denne serien er plassert under ulike deler av «Flyktningers reise» i portalen. Ønsker du å se serien samlet i sin helhet, kan du følge linken til episoden til NRK sin nettsider.

Flyktninghelseteamet i Trondheim kommune

Film

Flyktningehelseteamet i Trondheim kommune er et tverrfaglig team som gir helsetjenester til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente. Teamet består av psykiatriske sykepleiere, helsesøstre, leger, jordmor, fysioterapeut, ergoterapeut og helsesekretærer. De har fokus på tverrfaglig samarbeid, fagutvikling og god kvalitet på tjenestene. Flyktningehelseteamet i Trondheim er unikt på landsbasis med sin brede faglige sammensetning og helhetlige oppfølging. I denne filmen møter du alle fagpersonene og får et innblikk i deres arbeid

For Sama

Film

Nesten 1 million mennesker er fordrevne fra  Aleppo, Syria og 60% av dem er barn. Filmdokumentaren «For Sama» viser diskusjonen hver familie må ta om å bli eller forlate Aleppo. Den unge kvinnelige filmregissøren, Waad-al Kateabs skildrer sine betraktninger og opplevelser fra de første årene av krigen i Aleppo. Hun gifte seg med en lege og vi ser hva som skjer på sykehuset hvor de bor. De får en datter: Sama. En meget rørende historiee som bringer oss rett inn i krigens elendighet. Dokumentaren ble vist på BIFF i september 2019 og på TIFF i 2020. Den har vunnet en rekke priser bla. Checkpointprisen i menneskerettighetsprogrammet under BIFF 2019. Den kan strømmes på Itunes, Nettkino og SFanytime.

Forfatter Neil Gaiman rapporterer fra flyktningleirene i Jordan

Film

Denne filmen er produsert av UNHCR, og gir et innblikk i Zaatari og Azraq flyktningleirer i Jordan. Forfatter Neil Gaiman blir møtt av det han beskriver som en hjerteskjærende realitet, hvor hundretusner av mennesker lever med en usikker fremtid etter å ha forlatt hjemlandene sine som følge av krig. Likevel observerer han at det finnes håp blant menneskene som lever i flyktningeleirene.

Forklaring på dissosiasjon

Film

Med utgangspunkt i metaforene "kapteinen, maskinisten og fyrbøteren" samt kroppens stressystemer, forklarer Heine Steinkopf ved RVTS Sør hvordan dissosiasjon oppstår. Forklaringen belyses også ved hjelp av et eksempel på en historie om et barn med dissosiasjon.

Frivillig arbeid med flyktninger og asylsøkere

Film

Hanne Steenvåg har vært engasjert i frivillig flyktningarbeid og flyktningspørsmål siden tidlig på 1990-tallet. Her forteller hun om sine erfaringer fra et støttepersons perspektiv. Temaene hun kommer inn på inkluderer støttegrupper, hva støttearbeid kan innebære, samarbeid mellom støttegrupper og ulike tjenester og instanser, barn på asylmottak og behov for psykisk helsehjelp.

Frivillighet og integrering Del 1

Film

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) har laget motivasjonsfilmer beregnet blant annet på kommuner, som tematiserer frivillige organisasjoners bidrag til integrering. I denne filmen presenterer Røde Kors og Norsk speiderforbund hvilke tilbud de har og hvordan de jobber med integrering.

Frivillighet og integrering Del 2

Film

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) har laget motivasjonsfilmer beregnet blant annet på kommuner, som tematiserer frivillige organisasjoners bidrag til integrering. I denne filmen presenterer Frivillighet Norge, Agenda X, og Norges fotballforbunds Gladiator hvilke tilbud de har og hvordan de jobber med integrering.

Gjenforeningen

Film

I denne filmen får vi bli med da syriske Samer Aljadayel ble gjenforent med familien han ikke hadde sett på 18 måneder. Vi følger Samer i hans forberedelser før det første møtet på flyplassen, og får også ta del i det første møtet med familien på 18 måndeder, på Flesland lufthavn. Filmen er laget av Bergen kommune.

Howard Bath – De tre pilarene

Film

Howard Bath regnes som grunnleggeren av  den retningen i traumefeltet som kalles Traumebevisst omsorg. Traumebevisst omsorg  er både en forståelsesmodell, og en metode. I denne filmen forteller Bath om hva han tenker om hvordan  mennesker utsatt for traumatiske hendelser trenger å bli møtt.

Hva er en flyktning?

Film

FN-sambandet har laget en animasjonsfilm om hvordan man får status som flyktning.

Det er en menneskerett å søke beskyttelse i et annet land. Flyktningers rettigheter står skrevet i FNs flyktningkonvensjon, som gjelder for alle land som har sluttet seg til den.
Definisjon: En flyktning er en person som har flyktet fra sitt hjemland og med rette frykter for forfølgelse på grunn av rase, religion, nasjonalitet, politisk oppfatning eller tilhørighet til en bestemt sosial gruppe. Personen som flykter må ha krysset en internasjonal landegrense for at reglene i FNs flyktningkonvensjon skal gjelde.

I eksil fra kroppen

Film

Tilbake til Livet 2

Stabilisering og stressforebyggende tiltak for flyktninger.

Mennesker som blir utsatt for fysisk og/eller psykisk vold blir drevet I eksil fra kroppen.

Denne filmen beskriver samspillet mellom kropp og smerte, og viser hvordan en gruppe bosniske krigsflyktninger fikk hjelp til å finne veien “hjem” gjennom et fysisk treningsprogram.

I Was A Boat Person: Vietnamese Refugees Look Back

Film

Bilder av båtflyktninger som nå kommer over Middelhavet til vest Europa vekker sterke minner for vietnamesere som flyktet fra Vietnam for ca. 40 år siden. Her møter du flere «boat people» som nå bor i USA. De minnes og sammenligner deres farlige reise med den flyktninger fra Syria og andre land opplever nå. I Norge i dag er det over 20.000 vietnamesere som enten var med på den farefulle reisen eller er barn eller barnebarn av dem.

Krysskulturell nevropsykologi – viktigheten av god kommunikasjon

Film

I spesialisthelsetjenesten så vel som i andre deler av tjenesteapparatet har vi ofte spesifikke oppgaver vi skal løse. Dette kan være en av grunnene til at det kan være utfordrende å sørge for god informasjonsflyt mellom ulike deler av tjenesteapparatet. Dette kan bli enda mer kompleks når brukeren har et annet språk eller en annen landbakgrunn enn oss selv. En nevropsykologiske undersøkelse er på mange måter en slik spesifikk oppgave. Nevropsykolog Jørgen Sundby ved Norges Arktiske Universitet, UiT forteller her om hvordan man kan møte denne utfordringen og samtidig styrke samarbeid både med andre instanser og med brukeren selv.

Kulturformuleringsintervjuet -Et klinisk verktøy i tverrkulturell kommunikasjon

Film

Personer som lider kan uttrykke og forstå psykiatriske symptomer på forskjellig vis. Kulturelle og sosiale faktorer påvirker kommunikasjonen av sykdom og forventninger om hjelp og omsorg. Diagnosemanualen DSM-5 har tatt hensyn til dette på flere måter, blant annet ved å utvikle Kulturformuleringsintervjuet.

Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP) har samlet informasjon relatert til kulturformuleringsintervjuet på sin nettside. Nettsiden inneholder filmer med presentasjon av den norske versjonen og en demonstrasjon av  intervjuet, lenker til retningslinjer og informasjonssider, med mer.

Levekår for barn i asylmottak

Film

Hvordan er egentlig levekårene for barn i asylmottak i Norge i dag? Berit Berg, professor i sosialt arbeid ved NTNU, belyser dette temaet i denne filmen. Hun forteller om resultatene fra en levekårsundersøkelse NTNU Samfnnsforskning gjennomførte i 2015 om barn som bor på asylmottak. Filmen er laget av RVTS Midt.

Livet på mottak.

Film

Film laget av RVTS Vest. I filmen intervjues et par fra Afghanistan om hvordan de opplever tilværelsen på mottak. Varighet ca 5 min.

Mental health and gender based violence

Film

RVTS - Nora Sveaass

Organisasjonen Health and Human Rights Info har utarbeidet en manual for arbeid med kvinner som har vært utsatt for voldtekt og seksuelle overgrep i forbindelse med katastrofer, krig og konflikt. «Mental health and gender based violence” er en treningsmanual for hjelpere. Den tilbyr nyttige forståelsesperspektiv, gode redskap og sensitive tilnærmingsmåter i møte med kvinner som har vært utsatt for slike alvorlige menneskerettighetsbrudd. Manualen er primært utviklet for hjelpere i områder med lite eller ingen tilgang til spesialiserte helsetjenester. Den kan også brukes i andre settinger, som overfor kvinner som lever i eksil i Norge.

Manualen og tilleggsmateriell er oversatt til ulike språk og finnes på hjemmesiden til Health and Human Rights Info.

 

 

Motsirkelen – Howard Bath

Film

I denne filmen snakker Bath om hva som bidrar til vekst for mennesker som er utsatt for traumer, spesielt mennesker utsatt for vold og overgrep eller omsorgssvikt i barndom. Han kaller dette Reetablering av de 4 universelle vekstbetingelsene for mennesket:

  1. Å høre til
  2. Mestring/kompetanse
  3. Autonomi/personlig makt/selvrealisering
  4. Meningsfullhet utover seg selv

Nevropsykologiske undersøkelser

Film

Nevropsykologiske undersøkelser kan av og til være en grunnleggende del av utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten. Undersøkelsene stiller strenge krav til reliabilitet og validitet. Men hvordan håndterer man dette i møte med asylsøkere og flyktninger, hvor man eksempelvis kan ha møte mennesker som ikke har hatt noen form for skolegang, som vi jo vet kan påvirke enkelte testresultater? I denne filmen forteller nevropsykolog Jørgen Sundby om hva han tenker er viktig å ha som bakgrunnsforståelse når man skal igangsette nevropsykologiske undersøkelser med asylsøkere og/ eller flyktninger.

Nevropsykologiske utredninger med flyktninger og asylsøkere – noen betraktninger

Film

Jørgen Sundby er nevropsykolog og arbeider ved Norges Arktiske Universitet (UiT), og har blant annet vært med på å utarbeide Veileder i klinisk Nevropsykologi som ble ferdigstilt i 2015. Sundby har lang erfaring med å arbeide med flyktninger og asylsøkere, og i denne filmen formidler han noen viktige betraktninger knyttet til nevropsykologiske undersøkelser med denne gruppen, og spesielt knyttet til samarbeid på tvers av faggrupper og etater

PICUM, the Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants

Nettside

PICUM, the Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants, er et internasjonalt nettverk av organisasjoner som arbeider for å fremme menneskerettigheter og rettferdighet for illegal migranter. Målet er at illegale migranter skal ha rett til en verdig levestandard og respekt. På deres hjemmeside finner en relevant informasjon om helsehjelp, arbeid, bolig, fengsling og retur, rettssikkerhet, samt et særlig fokus på situasjonen for kvinner og barn. På vimeo har PICUM lage en web dokumentar om dagliglivet til illegale migranter i Europa: "Undocumentary - The Reality of Undocumented Migrants in Europe".  

Rohingyafolkets situasjon

Film

RVTS - Rohingya

I denne filmen møter du Shaun Nemorin som jobbet for FN i tre år med Rohingya krisen, både i Myanmar og i Bangladesh. Til en bakgrunn av fotografier, tatt av fotograf Blake Noyes av Rohingya folket i flyktningleirer, gir Nemorin en beskrivelse av denne gruppens vanskelige situasjon. Han drar linjer mellom det historiske og viser til hvordan situasjonen er i dag. I 2017 inneholdt Flyktninghjelpens årlige oversikt over verdens mest neglisjerte fluktkriser landet Myanmar. Listen er basert på tre kriterier: mangel på politisk vilje, mangel på medieoppmerksomhet og mangel på økonomisk støtte. For mer informasjon se:

Fotografen Blake Noyes hjemmeside

Bilder av Rohingya folket av Blake Noyes på instagram

Filmen "Rohingya in Bangladesh: Inside Leda Camp" av Blake Noyes 

Seksuelle overgrep som menneskerettighetsbrudd

Film

RVTS - Nora Sveaass - Seksuelle overgrep som menneskerettighetsbrudd

Seksuelle overgrep er ingen privatsak. Seksuelle overgrep, både i krigssammenheng og i ikke-krigssammenheng sivile samfunn, er menneskerettighetsbrudd. Statene har en forpliktelse til å forhindre seksuelle overgrep mot barn, voksne, kvinner og menn. De har en forpliktelse til å straffeforfølge overgriperne og tilby de utsatte kompensasjon og hjelp. Seksuelle overgrep blir ofte systematisk brukt i krig og konflikt. Slike overgrep er krigshandlinger, menneskerettighetsbrudd og alvorlige forbrytelser mot menneskeheten. Her redegjør Nora Sveaass om dette.


Film med undertekster på lulesamisk:


Film med undertekster på sørsamisk:


Les mer:

Sonita. Brides for Sale

Film

Å vokse opp i Afghanistan var for rapperen og aktivisten Sonita Alizadeh ensbetydende med tidlig ekteskap. Hennes familie bestemte å gifte henne bort da hun var 10 år, men planen falt gjennom da familien måtte flykte fra Taliban til Iran. Da Sonita var 16 år fortalte hennes mor at en mann hadde tilbudt en brudepris på 9000 US dollar. Sonita ønsket imdlertid å fortsette sin utdanning og fant en usannsynlig vei ut av situasjonen: gjennom sin kjærlighet til musikk. I traileren  «Bride for sale »  rapper hun sin selvskrevende sang om den ekstreme kontrollen og sammenligner seg selv og andre barnebruder med sauer som blir sendt til slakting.
 

 

Sound of Torture

Film

I mange år har tusenvis av mennesker hver måned flyktet fra det undertrykkende regimet i Eritrea. Da Europa stengte grensene, søkte flere mot Israel. På veien ble flere tusener kidnappet av beduiner i Sinai-ørkenen der de ble torturert mens familiene fikk beskjed om å stille opp med skyhøye pengebeløp. "Sound of Torture er en dokumentarfilm fra 2013 skrevert og regissert av den israelske filmskaperen Keren Shayo som følger den eritreiske radioverten og menneskerettighetsaktivisten Meron Estefanos mens hun rapporterer kidnappede Eritreere på flukt gjennom Sinai-ørkenen.

 

 


 

Stemmer fra hjelperne RVTS Vest

Film


Hanne Visdal-Johnsen er fagleder ved EMbo Stavanger og jobber med enslige mindreårige flyktninger. EMbo har over tid hatt et tett samarbeid med RVTS Vest, med støtte fra RVTS Sør. I denne filmen forteller hun om sine erfaringer fra samarbeidet og spesielt kompetanseutviklingsprogrammet «Traumebevisst omsorg».

Syria, The Other Side

Film

Videoen viser et pulserende og levende Syria med kunst og kultur, fargerike markeder og storslåtte oldtidsbyggverk. Scenene som vises står i sterk kontrast til ødeleggelsene som har fulgt av borgerkrigen siden 2011, og de krigsdominerte bilde- og videorapportene som har nådd omverdenen via ulike medier.

Tilbake til livet. Film av Melinda Meyer

Film

  •  

Denne filmen følger 4 bosniske familier over en periode på 5 år fra ankomst til Norge som krigs flyktninger til tilbakereisen til Bosnia. Filmen forteller deres historier og viser hvordan de prøvde å bygge opp identiteten etter at de hadde mistet alt de eide og flere familiemedlemmer.

Traumefeltets mest hendige modell

Film

Det kan være vanskelig å forklare hva som skjer i hjernen ved frykt og traumereaksjoner.  I denne filmen forklarer Dag Nordanger fra RVTS Vest/ RKBU Vest dette på en enkel måte med hånden som modell. Gjennom forklaringen blir det også tydelig hva som er formålet med regulering. Filmen bygger på Daniel Siegels "håndmodell".

 

Traumefeltets nyttigste modell

Film

Traumereaksjoner innebærer ofte at man blir over- eller underaktivert. Metaforen toleransevinduet forklarer dette, og tar utgangspunkt i det spennet av aktivering som er optimalt for et individ – ikke for høyt og ikke for lavt. I denne filmen forklarer Dag Nordanger fra RVTS Vest/ RKBU Vest metaforen på en enkel måte

 

Traumefeltets viktigste "terapi" - reguleringsstøtte

Film

Vi mennesker speiler gjerne andres følelser, og gjensidig påvirkning av hverandres følelser kalles ofte samregulering. Alle følelser er imidlertid ikke like enkle å håndtere, og personer med traumer kan ha behov for hjelp med å regulere kropp og følelser. Her forklarer psykiater Anne Kristine Bergem og psykologspesialist Dag Nordanger fra RVTS Vest/ RKBU Vest teorien bak reguleringsstøtte.

 

Traumefeltets viktigste teori

Film

Vagusnerven er en av de viktigste forbindelseslinjene mellom hjernen og kroppen. I denne filmen forklarer Dag Nordanger fra RVTS Vest/ RKBU Vest på en enkel måte vagusnervens betydning ved frykt og forsvarsresponser. Forklaringen tar utgangspunkt i den Polyvagale teorien til Stephen Porges. 

 

UDIs nåløye

Film

Dokumentaren omhandler utvelgelsen av kvoteflyktninger til Norge. Hvordan velger UDI ut hvem som får bli kvoteflyktning? Brennpunkt fulgte UDI i deres vanskelige arbeid. I tillegg fulgte de også en syrisk familie i Libanon, som sto i fare for å havne i flyktningleir, og en ung mann som ønsker å komme til Norge.

Ungdommer forteller om inkludering i skolemiljø – fra Sjøvegan Videregående skole

Film

I denne videoen møter du ungdom fra Sjøvegan Videregående skole. Sjøvegan Videregående skole har arbeidet med integrering av unge asylsøkere og flyktninger, mange av disse enslige mindreårige, siden 1994. Her forteller ungdommene selv om hvordan de opplever måten skolen arbeider med integrering på, og om hva de selv opplever som viktig for å bli inkludert.

Vannets mestre – dokumentarfilm om utfordringer ved migrasjon over landegrenser

Film

Dette er en film av Trond Waage, førsteamanuensis ved visuelle kulturstudier UIT. Filmen beskriver situasjonen i den Sentral Afrikanske Republikk ved å følge fire unge menn som har flyktet fra fattigdom og som nå forsøker å livnære seg som vanntransportører. Vi får i filmen et nært portrett av mennene og deres hverdag. Filmen ligger tilgjengelig på nettsidene til NRK. Filmen innledes av Trond Waage.

Vellykket bosetting og integrering gjennom oppfølging, inkludering, utdanning og arbeid for flyktninger og overføringsflyktninger i kommunene.

Film

Disse filmene er lagt ut i forbindelse med Kommunalpolitisk toppmøte 2016 og beskriver hvordan kommunene Rælingen, Molde, Frøya og Lillehammer arbeider strukturert og bevisst med flyktningenes ressurser for å inkludere dem i arbeidsmarked og lokalsamfunn. Alle nye bosatte flyktninger og overføringsflyktninger følges tett opp her. Filmene demonstrerer hvordan man med politisk vilje kan jobbe med bosetting på forskjellige måter for å lykkes

”En norsk muslim”

Film

Denne lenken leder både til en kort film (7:35 min) og en artikkel om norsk-somaliske Yasmin. Da hun selv valgte å la være å bruke hijab bestemte hun seg for å dokumentere prosessen, og resultatet er en film om hennes valg.